Sushi po naszemu, przygotowanie.

Chciałem kiedyś umieć robić sushi, następnie się nauczyłem, po czym chciałem żeby wychodziło mi jeszcze lepiej- po czym wiele osób mnie pochwaliło. A teraz chciałbym zjeść prawdziwe sushi i do tego w Japonii. Chciałbym też, nauczyć się na miejscu jak je odpowiednio przyrządzić oraz zabrać do Polski całego tira z produktami do zrobienia tego wszystkiego!:)

DSC05906

Ale dobra dobra, wróćmy na chwilę do tego o czym chciałem pisać:) Chciałbym podzielić się z Wami przepisem na sushi, czy dobre czy nie to ocenicie sami jak wykonacie:) Suski Maki

Składniki:


  • Ryż do sushi, kleisty, najlepszy jaki do tej pory używałem przywiozłem z Chin, niestety już się skończył
  • Ocet ryżowy, dostępny w każdej sieciówce
  • Sól
  • Cukier
  • Liście Nori

Dodatki:


  • Ogórek
  • Awokado
  • Szczypiorek
  • Serek śmietankowy, Philadelphia. Próbowałem już także z innymi, lekko tańszymi i nie wyszło źle:)
  • Łosoś wędzony
  • Surimi
  • Pasta Wasabi, zazwyczaj kupuje w proszku, po czym mieszam z wodą
  • sezam

Dzisiejsze były nieco freestajlowe i zwariowane, do podstawowych składników maków, dorzucamy:


  • Banany
  • kiwi
  • omlet z jajka, z sezamem i solą

DSC05866

DSC05865

Przygotowanie:


DSC05864

  • Ryż płuczemy wodą, dokładnie mieszając ręką, aż woda przestanie być mętna. skąd ta mętna woda? Od skrobi, to jak bardzo kleisty będzie nasz ryż zależy właśnie od ilości skrobi. Następnie gdy woda już jest klarowna, zalewamy ryż wodą w stosunku 1:1.25 czyli na 2 szklanki ryżu dajemy 2 i pół szklanki wody. Całość na ogień i czekamy do zagotowania, po czym zmniejszamy i gotujemy tak około 15-20 minut. Całość mieszamy drewnianą łyżka, metalowa może zmienić smak ryżu!
  • Marynata: marynatę przygotowuję w następujących proporcjach: na szklankę ryżu daje 4 łyżki octu ryżowego, do tego dodaje łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. całość mieszam i dodaje do ryżu, po czy studzę. Ryż musi być zimny gdyż rozprowadzamy go rękoma!

DSC05871

  • Czas na środek! z ogórka wykrajemy miąższ, nie obieramy go ze skórki. Awokado obieram, pozbywam się środka i miąższu. Szczypiorek zostawiam tak jak jest, po pokrojeniu sushi tworzy on istne okna, przez które można dostrzec osobę po drugie części stołu. Kroję łososia w paski, oraz Surimi na pół. 

DSC05873

DSC05897

  • Ryż zimny, wszystko pokrojone, przechodzimy do najtrudniejszego zadania i najlepszej zabawy – do zawijania! Na matę bambusową kładziemy liść nori, następnie mocząc palce w wodzie, nabieramy ryżu i powoli dokładnie rozkładamy cienką warstwę. Ważne, żeby zostawić u góry margines w celu sklejenia się rolki. Im cieniej posmarujemy ryż, tym nasze sushi będzie lepiej wyglądało!

DSC05886

DSC05887

  • Palcem smaruję pastę wasabi, układam ogórka wzdłuż, awokado, na to plasterki łososia, i całość po spodniej części smaruję serkiem śmietankowym, dość grubą warstwą. ZAWIJANIE. To najtrudniejsze było, kiedy się uczyłem, ciężko to opisać lepiej pokazać ale spróbujmy. Liść układamy na krawędzi dolnej maty, następnie palcami przytrzymując środek, czyli to co układaliśmy zawijamy dół tworząc rolkę, pamiętając, żeby przy tym mocno dosyć ściskać matę, żeby nasze sushi się nie rozwalało! i tak jedziemy po pół obrotu, za każdym razem dociskając. W celu kwadratowych rolek, należy odpowiednio przy każdym obrocie formować kwadrat! Polecam, fajnie to wygląda! Margines jaki zostawiliśmy pusty od ryżu, smarujemy palcem z wodą i zamykamy rolkę. Woda powoduje, że liście te się dobrze sklejają.

DSC05899

  • Wersja odwrotna. Po ułożeniu ryżu- tym razem na całości liścia, odkładamy całość na drugą stroną- ryżem do maty, po czym szybko wkładamy interesujące nas składniki. i analogicznie postępujemy jak w przypadku normalnej rolki. Gdy już uformujemy, całość taczamy w podsmażonym na patelni sezamie. 
  • Wersja z bananem i kiwi i serkiem śmietankowym- szczególnie polecam, świetny smak! robimy wszystko jak w przypadku normalnych maków, musimy tylko pamiętać by mocno ściskać podczas zwijania.

DSC05903

  • Dodatkowo możemy zrobić omlet z jajka, z sezamem oraz solą. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy z solą i sezamem, po czym smażymy na bardzo gorącym tłuszczu. Po ostygnięciu kroimy jak na rysunku. Polecam!

DSC05875

DSC05876 

  • Gotowe rolki odkładamy na osobną suchą deskę, po czym OSTRYM nożem, kroimy je na kawałki. Nóż co jakiś czas maczamy w wodzie, czyszcząc z pozostałości, co zapobiega rozwalaniu się rolek.

DSC05899

Udało się, teraz zostało tylko posprzątać…eeeee to na koniec, teraz tylko jeść! 

Dajcie znać jak Wam wyszło i czy przepis się sprawdził!

Smacznego!

Reklamy

One thought on “Sushi po naszemu, przygotowanie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s